Mai multe moschei din orașul turc Izmir a fost de curând ținta unui atac cibernetic. În urma incidentului, cântecul partizan italian „Bella Ciao” a răsunat, în locul obişnuitei chemări la rugăciune.
Sistemul de sunet al mai multor minarete din oraş a început să difuzeze vineri, în jurul orei 14:00 GMT, cu puţin înainte de cea de-a treia chemare la rugăciune a zilei, cântecul „Bella Ciao”, simbol al rezistenţei italiene împotriva fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial, recent popularizat de serialul spaniol „La Casa de Papel”.
Un purtător de cuvânt al partidului conservator AKP a condamnat „vehement” incidentul petrecut în al treilea cel mai mare oraş turc, ameninţând pe Twitter că făptaşii vor fi găsiţi. Procuratura a deschis o anchetă pentru „atingere adusă în public valorilor religioase” împotriva celor care au distribuit înregistrarea pe internet.
În 2017 a avut loc un incident similar atunci când hackeri au difuzat banda sonoră a unui film pornografic la megafoanele minaretelor din Kastamonu, un oraş de la malul Mării Negre.
„Bella Ciao”, cântecul italian scos la lumină de Goran Bregovici, a prins din nou elan în spațiul public după apariția sa în „Casa de Papel”, unul din cele mai urmărite seriale Netflix.
Chiar dacă în viziunea artistului mai sus menționat, cântecul ne umple de energie și bună dispoziție, originile sale sunt mult mai complexe decât ne-am fi așteptat. Se pare că, celebra melodie a fost la un moment dat în istorie imnul mișcării de rezistență anti-fasciste italiene, în perioada 1943 și 1945.
A fost cântat în toate colțurile lumii, iar oamenii l-au asociat cu ideea de libertate, devenind un imn internațional al rezistenței împotriva oricărei forme de dictatură, de opresiune sau de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. Totodată, acestă melodie a reușit să rămână întipărită în mentalul colectiv timp de mai bine de 70 de ani, datorită speranței, curajului și mobilizării milioanelor de protestatari care au avut un gâd și o dorință comună.
Parcursul istoric al acestui cântec, cu autor anonim, este adesea asociată cu mișcarea de rezistență anti-fascistă, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Imagine de RENE RAUSCHENBERGER de la Pixabay